PCS-cliŽnten willen terug naar samenleving

28 juni 2017
De trainers die de afgelopen vijf maanden de vaardigheden hebben bijgebracht aan de cursisten.
De trainers die de afgelopen vijf maanden de vaardigheden hebben bijgebracht aan de cursisten.

ďIk wil terug naar de samenleving. Ik wil weer naar huis. Laat dat het motto zijn voor jullie.Ē Zo sprak Dayasankar Mathoera, algemeen directeur van het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) het afgelopen weekend cliŽnten toe tijdens de certificaatuitreiking van de Libermantraining ĎTerug naar de samenlevingí. Dit gebeurde in de Conferenceroom van het PCS.

Zes cliŽnten hebben deze training gevolgd en met succes afgerond. De Libermantraining is bedoeld om de zelfstandigheid van patiŽnten met psychotische klachten te vergroten. Mathoera benadrukte verder dat het PCS geenszins de bedoeling heeft om mensen voor altijd in de instelling te houden. De instelling doet er juist alles aan dat ook cliŽnten die worden opgenomen terug kunnen in de samenleving en zoveel als mogelijk zelfstandig kunnen functioneren.

De cliŽnten hebben ook te kennen gegeven dat deze training van meerwaarde is. Deze helpt hen bij het aanleren van vaardigheden die noodzakelijk zijn voor de terugkeer naar de samenleving. Zij hebben verder aangegeven waardering te hebben voor de moeite die PCS maakt om hen terug te brengen naar de samenleving. Het gaat om cliŽnten die zijn opgenomen in de langdurige zorg van het PCS, maar een deel gaat reeds dagelijks naar huis en het werk.

Manushka Omanette, een van de trekkers van de training, zegt dat op 22 februari 2017, gecertificeerde train de trainers gestart zijn met het trainen van een nieuwe groep cursisten voor de Liberman module ĎTerug naar de samenlevingí. Het is de eerste keer dat er cursisten zijn getraind in deze module sinds de introductie in mei 2016. De cursus duurde vijf maanden. Deze module is bedoeld om mensen met een terugkerende psychiatrische stoornis te leren hoe symptomen en gedragingen te herkennen voordat ze uit de instelling vertrekken of de overstap maken naar een zelfstandiger bestaan. Verder is het belangrijk dat zij betrokken worden bij hun vertrek naar de samenleving of de overgang naar een woonsituatie met minder begeleiding. Ook wordt er ruime aandacht besteed aan medicatiegebruik. De training is verder bedoeld om de kans op een terugval of opname te verkleinen.
In het natraject van deze training zal er over zes maanden een terugkomdag voor de cursisten gepland worden. Daarnaast zullen er gesprekken met de helpers en hulpverleners van de cursisten worden gevoerd, om na te gaan of de aangeleerde vaardigheden in de praktijk worden toegepast.

Terug naar nieuws | Bekijk nieuws in het archief


Recent nieuws